Case: GARE MARITIME site | 9000 M²

Bij het begin van 2021 kijken we graag nog eens terug op één van de meest besproken project van vorig jaar, nl. de Gare Maritime site bij Tour + Taxis in Brussel. Waar ooit het grootste goederenstation van Europa gevestigd was, prijkt nu een prachtig, duurzaam complex waar nieuwe en bestaande bedrijven een inspirerende werkplek kunnen vinden.
 

Centraal het gebouw is een groot plein voorzien met twee wandelboulevards, dat aanvoelt als een Spaanse markt zoals je die zou vinden in Valencia of Barcelona. De ruimte doet dienst voor publieke evenementen maar draagt bij aan een gezonde en aangename werkomgeving voor de dagelijkse gebruikers. De boulevards zijn verder ook bezaaid met tuinen, groenzones en kunst.

Voor de verharding van deze wandel- en vertoefzone koos het ontwerpteam voor betonnen vloerplaten van Eurodal in combinatie met kasseien. Esthetisch doen ze het plaatje alvast helemaal kloppen omdat ze het industriële historische karakter op een moderne manier doen herleven. In totaal bevinden zich op de site zo’n 9000m² vloerplaten van 14cm dikte.

Eurodals zijn een zeer specifiek product dat met de nodige kennis moet worden geplaatst. Voor dit prestigieuze project bracht Eurodal daarom ook haar eigen legploeg in stelling om doorheen 6 fasen de plaatsing tot een mooi eindresultaat te brengen.

Binnen de hele Tour + Taxis omgeving zijn de Eurodal producten ook niet nieuw. Zo liggen over de rest van de terreinen verspreid namelijk nog 20.000m² vloerplaten. Buiten het esthetische is de flexibiliteit en duurzame karakter van de eurodals hier erg belangrijk. De platen kunnen makkelijk worden herlegd en hergebruikt in andere zones of voor tijdelijke exhibits

Architecten Neutelings Riedijk ontwierpen binnen de gerestaureerde stalen kappen een reeks van paviljoenen, volledig in hout. Zo geldt Gare Maritime op dit moment als het grootste CLT-project in Europa. In functie van de circulariteit werd binnen de constructie ook geopteerd voor modulaire bouwelementen. Verder is de site perfect energieneutraal.
 
  
ARC20 Architectuur Award winnaar

Projectontwikkeling: Extensa
Architecten: BB Bureau Bouwtechniek ism Neutelings Riedijk architecten
Andere: Ney & partners, boydens engineering, OMGEVING, Jan de Moffarts Architecten
 

Andere nieuws items

Case: Heylen Ceramics
Case: Heylen Ceramics
Project in de kijker: ABETEC
Project in de kijker: ABETEC
Ebema versterkt strategische positie door participatie in Eurodal
Ebema versterkt strategische positie door participatie in Eurodal
Eurodal wint de ‘FEBE Precast in Landscape Award 2018’ met Landschapspark Rock Werchter
Eurodal wint de ‘FEBE Precast in Landscape Award 2018’ met Landschapspark Rock Werchter