Circulaire economie in de praktijk bij Eurodal

Een tweede leven en alternatieve formules

In een klassieke lineaire economie gebruiken we grondstoffen om producten te maken en die vervolgens te verkopen. Van zodra die producten eenmaal verkocht zijn, dalen de meeste in waarde (functionaliteit), vaak in die mate dat ze afval worden en een negatieve waarde krijgen. Lees: we moet nog extra betalen om ervan af te geraken.

Gelukkig kan het ook anders en begint deze oude gedachtegang plaats te maken voor nieuwe inzichten. Onder de noemer ‘circulaire economie’ worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, worden omgevormd tot nieuwe producten of bestaan uit materialen die volledig recycleerbaar/ afbreekbaar zijn.

Ook bij Eurodal erkennen ze deze nieuwe inzichten en worden steeds meer concepten aangeboden die hierop een antwoord bieden. “Een belangrijk element binnen onze bedrijfsvoering is dat we producten terugkopen en elders een tweede leven geven. De restwaarde is fijn voor klanten bij een ‘repeat purchase’ en wij zorgen dat de producten hoogwaardig opnieuw worden ingezet op andere locaties”, stelt (mede)zaakvoerder Gerald Van Doren.

Maar hierbij blijft het niet. “Uiteraard kan je bij ons terecht om betonnen platen te kopen, maar het kan ook anders”, zegt Gerald. “Wij brengen onze producten eveneens op de markt via huurformules of leasing en stimuleren klanten om hierin mee te gaan”.

De optie om verhardingsoplossingen te huren geeft klanten meer flexibiliteit. Het kan gaan over een tijdelijke oplossing of omdat de toepassing/ bestemming van de locatie kan wijzigen en de verharding mee moet kunnen evolueren. “In het algemeen zien we de vraag naar modulaire oplossingen stijgen”, vertelt Gerald. “De bebouwde ruimte zal in de toekomst nog efficiënter benut moeten worden en dan is een modulair pand of bedrijfsterrein van goudwaarde”.

Een lease formule is eveneens mogelijk binnen een samenwerking met Eurodal. Dit geeft klanten weer flexibiliteit maar dan eerder op financieel gebied. Het geeft het bedrijf zo de mogelijkheid om de verhardingsoplossing als kost in te steken in plaats van als investering.
 

Andere nieuws items

Case: Heylen Ceramics
Case: Heylen Ceramics
Ebema versterkt strategische positie door participatie in Eurodal
Ebema versterkt strategische positie door participatie in Eurodal
Eurodal wint de ‘FEBE Precast in Landscape Award 2018’ met Landschapspark Rock Werchter
Eurodal wint de ‘FEBE Precast in Landscape Award 2018’ met Landschapspark Rock Werchter
Project SHARE van Wim Tellier
Project SHARE van Wim Tellier